Jaka jest woda w naszych kranach? Czy można ją pić bez przegotowania? Poniżej przedstawiamy parę informacji o jakości wody.
Woda w naszych kranach pochodzi z różnych źródeł – mamy własne ujęcia głębinowe jak również zakupujemy wodę z MPWiK SA w Krakowie oraz znikome ilości z Gminy Michałowice.

Ocena obszarowa jakości wody za 2015 rok Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Krakowie - pobierz plik (*.pdf)

Mapka z przesyłem wody (załącznik nr 1)

Zarówno nasza woda jak i z gmin ościennych jest zaliczana do wód średniotwardych i twardych. Woda jest badana pod względem przydatności do spożycia kilka razy w roku przez niezależne laboratoria. Wyniki tych badań są zamieszczane na stronie internetowej przedsiębiorstwa. Woda z kranu jest pełnowartościową wodą zdatną do spożycia przez ludzi; spełniała ona wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Woda w kranach jest czysta i zdrowa, a dodatkowo posiada niemałe ilości minerałów tj. wapń, magnez czy potas.

Wg brytyjskich naukowców woda z kranu jest dużo bardziej bezpieczna od wody butelkowanej, ponieważ wodę z butelki powinno wypić się do 12 godzin od otwarcia, natomiast woda z kranu w dobrej jakości dostępna jest 24 godziny na dobę i zachowuje większą stabilność składu.

Na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów firma Pro-Test przeprowadziła analizę 15 popularrnych wód butelkowych pod względem: zgodności składu mineralnego, prawidłowości i sposobu oznakowania etykiety, a także jej czystościi jakości. W podsumowaniu zamieszczonej na stronie internetowej: http://www.pro-test.pl/tests_article/167328,0/Test+w%C3%B3d+mineralnych+i+%C5%BAr%C3%B3dlanych_Wyb%C3%B3r+wody.html analizy przeprowadzonych badań możemy przeczytać: „Nie ma wątpliwości, że wody wysokozmineralizowane, ze względów dietetycznych, są bardziej korzystne od wód źródlanych, należy jednak liczyć się z tym, że oprócz składników bardzo wartościowych zawierają również składniki toksyczne w większych ilościach (np. bar, rad). Dobrze byłoby zatem, abyśmy nie przyzwyczajali się do picia jednej wody, tylko wybierali różne.”

Kolejnym aspektem przemawiającym za wodą z kranu jest jej cena; cena jednostkowa jednej butelki wody źródlanej czy mineralnej jest równa cenie ponad trzystu butelek wody z kranu.

 

Poniższa tabela przedstawia zestawienie podobieństw i różnic między wodą z kranu a wodami butelkowymi:

WODA

Z KRANU

ŹRÓDLANA

MINERALNA

Czystość

Czysta w wyniku procesu uzdatniania

Pierwotnie czysta

Pierwotnie czysta

Matody uzdatniania

Fizycznie i chemicznie

Fizycznie (napowietrzanie, filtracja)

Fizycznie (napowietrzanie, filtracja)

Kontrola jakości

Kontrolowana systematycznie (w sposób ciągły)

Do chwili opuszczenia zakładu (brak kontroli jakości podczas magazynowania i dystrybucji)

Do chwili opuszczenia zakładu (brak kontroli jakości podczas magazynowania i dystrybucji)

Cena

1 litr=0,003 zł

1 litr = 1,50zł

1 litr = 1,50zł

Ekologia

Ekologiczna, bez opakowań

Wymaga opakowań i ich utylizacji

Wymaga opakowań i ich utylizacji

Mineralizacja

Średnia lub niska

Średnia lub niska

Może zawierać składniki mineralne, składnik mineralny konkretnej wody powinien być taki sam w każdej butelce, czyli stabilny

Źródło: Czasopismo: Woda i My, marzec 2013, Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji SA w Krakowie, Kraków 2013, s. 19.

 

Prawda na temat stosowania chloru

CHLOR jest to środek dezynfekujący i gwarantujący bezpieczeństwo mikrobiologiczne wody. Stosowany jest w momencie wystąpienia konieczności dezynfekcji i uzdatniania wody; na przekór wszystkim przekonaniom nie jest on szkodliwy dla zdrowia człowieka. Fakt ten potwierdzony jest wieloma publikacjami naukowymi, np. w artykule Światowej Organizacji Zdrowia: „Dzięki wodociągom dostarczającym wodę dezynfekowaną chlorem powstrzymano wyniszczające epidemie i doprowadzono w ostatnim stuleciu do niespotykanego dotychczas w rozwoju ludzkości wydłużenia się przeciętnego trwania życia.”

 

Z czym kojarzona jest twardość wody?

Przede wszystkim z negatywnym działaniem na urządzenia podgrzewające wodę tj. czajników, term, pralek itd. Przyczyną tego jest rozpad wodorowęglanów już w temperaturze 37°C ijako strącony osad (tzw. kamień kotłowy) „przyczepia się” do ścianek rur zmniejszając ich średnicę oraz do elementów grzejnych powodując pogorszenie przewodnictwa cieplnego, a tym samym zwiększając zużycie energii.

Badania próbki wody wykazały, że w zakresie oznaczonych parametrów woda spełnia wymagania określone w Rozporządządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2007.61.417).

 

Ujęcie

Twardość wody

PH

mgCaCO3/dm3

0niem.

 

Bosutów B-1

427

23,91

Twarda

7,1

Boleń B-2

388

21,73

Twarda

7,0

Bibice

350

19,60

Twarda

7,3

Owczary S-1

376

21,06

Twarda

7,1

Owczary S-3

312

17,47

Twarda

7,3

Grębynice

273

15,29

Średnio twarda

7,2

Woda

mval/dm3

mgCaCO3/dm3

Bardzo miękka

<1,5

<75

Miękka

1,5-3,0

75-150

Średnio twarda

3,0-6,0

150-300

Twarda

6,0-10,0

300-500

 

Należy zastanowić się jak twardość wody wpływa na organizm ludzki?

Twardość wody to nie tylko negatywne oddziaływanie na urządzenia lecz przede wszystkim duża ilość soli wapnia, magnezu i innych metali. Niedobory w/w składników w organizmie człowieka mogą mieć wpływ na osłabienie oraz zmęczenie organizmu. Składniki te wpływają również na ciśnienie krwi, stan psychiczny, braki mogą być przyczyną osteoporozy, anemii oraz wielu innych chorób. Dla zdrowia człowieka składniki wody wymienione w poniższym wykresie mają ogromne znaczenie np. są niezbędne do przesyłania impulsów nerwowych, skurczy mięśni, utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Przede wszystkim jednak są wykorzystywane do wytwarzania hormonów, enzymów czy struktur kostnych (szkielet, zęby).

KONTAKT

Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych 

w Zielonkach Sp. z o.o.,

Siedziba: Węgrzce ul. Forteczna 3
32 - 086 Węgrzce

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 
fax/ telefon: 286-32-35, 285-02-61

 

Godziny pracy zakładu:

  • Poniedziałek - Piątek: 7:00 - 15:00
  • Sobota, niedziela i święta: Nieczynne
  • Całodobowe zgłaszanie awarii: 12-285-02-61, 12-286-32-35 (poza godzinami pracy przedsiębiorstwa należy nagrać zgłoszenie na automatycznej centrali pozostawiając swoje imię, nazwisko, adres, nr telefonu i przedmiot zgłoszenia oraz oczekiwać na kontakt inżyniera dyżurnego)

 

 

Subskrypcja e-mail

BIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ W MAŁOPOLSCE

IBO

TAURON EKO PREMIUM

GRY DLA DZIECI

herb large